Pěstuji

Únor – co zasadit uprostřed zimy?

 

Venku se teplota pohybuje okolo -10°C, spotřeba čaje a kávy okolo 2 litrů denně a já se vytasím se sadbou zeleniny 😀 Je to tak, už během února (nejlépe hned od začátku) je třeba plánovat, co člověk bude chtít sklidit během léta.

Jako první přicházejí na řadu papriky a chilli papričky. U nás se k tomu ještě připojuje okra neboli ibiškovec jedlý. To je v České republice zatím málo známá zelenina, náročností se přibližuje lilku. Ideální na klíčení těchto druhů je teplota minimálně 20°C a slunné místo za oknem. Nejlépe jižní strana. Klíčení okry a paprik můžete urychlit tím, že na radiátor položíte dřevěné kuchyňské prkénko a na něj teprve dáte tác se sadbovačem.

Loni jsme použili napřed tyto úplně nejmenší sadbovače naplněné hlínou a v každém chlívečku jsem dala jedno, max. dvě semínka. Byla to piplačka a bylo to velice krátkozraké řešení. Za prvé rostlinky brzo přerostly velikost sadbovače a musela jsem je přesazovat (přesazováním 120 pidikeříčků rajčátek a 60 kedlubniček jsem strávila několik hodnotných večerů), za druhé 200 rostlinek se krásně skladuje v těchle minisadbovačích, ale v těch větších (5x5cm) už to poněkud zabere více místa. A s tímhle místem jsme nepočítali, když jsme vkládali semínka do hlíny 😀

 

Kromě toho můžete klíčit další zeleninu – lilek, meloun, saláty, brokolici, celer, petržel. Připravit si sadbu rostlinek, které pak rovnou vysadíte na záhonek. Já nic z toho sadbovat letos nebudu, saláty mi loni nevzešly (ani jeden!), lilek a meloun si koupím už hotovou sadbu (jako loni) a ty další druhy prostě ve velkým nepotřebuju a vyplatí se mi spíš plody koupit 🙂

Substrát udržujte vlhký, nesmí být moc mokrý, ale ani nesmí vyschnout. Zaléváme odstátou vodou.

Tak ať se daří 🙂 Domácímu pěstování zdar! 🙂

 

Napsat komentář