Vařím

Medvědí česnek. A co s ním?

Je všude. Číhá na vás na internetu, v novinách, v časopisech, v supermarketu, na farmářských trzích. Touhle hodně módní záležitostí je medvědí česnek. Sbírá se v lese od března do května a používá se do jarních „zelených“ pokrmů. Letos se bohužel objevilo několik článků v novinách, že porosty medvědího česneku ničí hromadný nájezdy prodejců. Už loni bylo „moje sběrné místo“ plný aut a lidí s košíkama. Takže doufám, že se mi podaří na podzim zasít česnek na naší zahradě, abych se už nemusela rozčilovat lesníma turistama. Semínka jsou k dispozici v každým pořádným zahradnictví nebo na internetu.

Když se teda letos obvyklá jarní procházka lesem změnila v boj, nasbírala jsem radši jenom něco málo. Oproti minulým rokům, kdy jsem z česneku vyráběla jednohubky a všechno možný jsem se letos spokojila se dvěma recepty – pestem a bylinkovým máslem.

Pesto udělám tak, že rozmixuju česnek s olivovým olejem a solí. Vše od oka a podle chuti. Česnek by neměl v oleji plavat, ale ani by pesto nemělo být moc hustý. Při plnění do skleniček je dobrý, když je nahoře vrstvička oleje, která obsah zakonzervuje. Pesto se hodí k těstovinám, do pomazánek, do salátů. Celkově lépe chutná ve studených pokrmech, než teplých.

Máslo je potřeba zbavit mléčné bílkoviny, díky které se kazí. Chytřejší, movitější, línější, nebo prostě ti, kteří chtějí, můžou použít kupovaný ghí. Kdo chce začít od píky (kostky), rozehřeje máslo na mírným plameni a sleje opatrně tak, aby mu zbyl jen tuk a bílkovina zůstala na dně. Dá se použít i plátýnko. Do čistého ghí se zamíchá rozmixovaný medvědí česnek se solí a v uzavřené skleničce (třeba od jogurtu) uskladníme v lednici. Máslo se hodí k masu, do pomazánek. Má lehce česnekovou chuť a vůni, takže se výborně hodí dát lžičku na čerstvě upečený/ugrilovaný plátek z krkovičky nebo hovězí steak. Dávka ze dvou kostek másla vydrží do příštího jara 🙂

Medvědímu česneku a jeho šetrnému sbírání zdar! 🙂

 

Napsat komentář