Vařím

Klíčím, klíčíš, klíčíme. Klíčky.

Tyhlety dobroty, který tady dneska předvedu to vůbec nemaj ve světě jednoduchý. Jsou to zaprvý malinký miminka rostlinek, takže jsou hodně háklivý na cokoliv. Hlavně na to, aby vůbec vznikly. A za druhý, když už se jim teda povede vzniknout, hned maj nálepku jídla pro ty největší blázny pod sluncem. Kdo jinej by totiž jedl klíčky, že jo… Přitom je to megazdravá a megadobrá zelenina, kterou si za dva dny může doma vytvořit úplně každej, když dodrží základní pravidla. Pak se hodí do každýho salátu, do sendvičů, na chleba, na chroupání k televizi.

Já ani nevím, jestli se tomuhle dá říkat recept. Dřív jsem zkoušela klíčit v pet lahvi, v kuchyňském sítku, na vatě. Nakonec jsem si koupila takovouhle krásnou klíčící sklenici. Oproti klíčícím miskám zabere míň místa a není plastová. Nevýhoda je, oproti klíčícím miskám, že klíčíte všechny druhy naráz. Což lze vyřešit zakoupením sady. Třeba zde.

 

Postup je jednoduchý. Potřebuju semínka na klíčení (u nás vede směs od Sonnentoru, nebo mungo fazole), sklenici (nebo sítko, nebo petku) a vodu. Napřed namočím semínka na 8-12 hodin do odstáté vody. Nikdy nedávám semínek víc než třetinu sklenice! Potom vodu vyleju, natočím novou z kohoutku, vyleju. Takto několikrát propláchnu a hodím na odkapávač. Snažím se semínka proplachovat aspoň 3x denně. Přes víkend se mi to daří i víckrát. Většinou mi stačí v pátek začít namáčením a v neděli už mám plno klíčků do salátu na pondělní oběd.

Na tomhle obrázku už mám parádní mungo klíčky, který chutnaj jako čerstvý hrášek ze zahrady. Pro osoby se slabším zažíváním a se sklony k nadýmání doporučuji začít s klíčky střídmě 🙂 Přece jenom jsou to ve většině případů naklíčené luštěniny 🙂

 

Na posledním obrázku už je salát v práci s vyklíčeným Sonnentor mixem. Jak je vidět, klíčky se hodí nejen do veganskýho jídelníčku, hodí se i ke kousku masa 🙂

Dobrou chuť 🙂

 

Napsat komentář