Pěstuji

Březen – nejvyšší čas začít s přípravami na jaro! (2. část)

 

Tak jsem dneska vlezla po dovolené na blog a zjistila jsem, že jsem zapomněla tenhle příspěvek nejen zveřejnit, ale i dopsat, takže v rychlosti (i když venku už je 20 stupňů a chystám dubnovej blog 😀 )

 

Rajčata, okurky a papriky už rostou jako o závod. Kedlubny (jak je vidět nahoře na obrázku) se už taky vytahují a saláty jsou už taky 5cm nad zemí 🙂

Co jsem si ještě připravila do sadby?

 

Bylinky a zase ty bylinky. Mateřídouškou plánuji zpevnit okraj záhonu, ze kterého se mi za deště doslova výlévá hlína na chodník. Navíc je z ní bezva čaj. Rozmarýn zůstane chudák v květináči, ale není ho nikdy dost. Nádherně voní, skvěle vypadá a hodí se ke všem lehkým letním jídlům a grilovanému masu 🙂  Saturejka zahradní je zase moc fajn do smíšených kultur – letos jí nahodím vedle keříčkových fazolí, tak snad se chytne holka.

Bazalka se výborně hodí k rajčatům do smíšené kultury a do salátu s mozzarelou 🙂 Bohužel bazalka trpasličí (na obrázku) se spíš hodí do květináče a na pěstování ve smíšené kultuře moc není. Spíš se vyjímá pěkně v květináči v kuchyni. Plánuju jí vyměnit za jarní osení, abych si zachovala zelenou v kuchyni i po skončení jarních svátků. Je to jednoletka, takže je potřeba každý rok jí vysévat znovu a znovu. Někdo udává, že se dá pěstovat v bytě celoročně. Mě se to bohužel během našich šedivých zim neosvědčilo, takže jí vysévám až když se den začíná výrazně prodlužovat a zahazuju zimní kabát.
Oproti tomu třapatka nachová (echinacea) je trvalka, kterou je sice dobré předpěstovat, ale na záhoně vám vydrží venku i přes zimu a na jaře znovu obrazí. Zrovna mi tři kytičky na záhoně raší, ale tři je málo, takže jsem si rozhodila zbytek semínek týhletý nádhery a příští rok mi jich bude vyrážet nejmíň desetkrát tolik. Plánuju jí vysadit do smíšený kultury s ostatníma bylinkama jako jednu z nejvyšších, tak doufám, že to bude vypadat dobře.  Jak je u mě zvykem, není tahle kráska bez užitku a chystám se z ní udělat čaj.

A výčet bylinkářství zakončuju klasikou nad klasiky – majoránka, petržel, celer, oregano(není na fotce, bylo koupeno později). V tomhle případě se jedná a zbytky semínek z předchozích let, takže jediné, co se chytlo bylo oregano a majoránka, petržele vylezly 3 semínka, celer chudák ani jeden. Jedna dobrá zpráva na tom je, že sadba těchle dobrot do kuchyně se pomalu ale jistě objevuje v zahradnictvích na každém rohu a v některých supermarketech, takže co mi nevylezlo, to si koupím na rohu a půjde to do smíšené kultury bylinek.

 

Uf, tohle byl nejrychlejší článek, co jsem kdy napsala, protože už je nejvyšší čas se vrhnout na dubnový rozpis!

 

Napsat komentář